Zeven tips voor het onderhoud van je wetsuit

geplaatst in: Algemeen, Producten | 0

Als Nederlandse wakeboarder is je wetsuit, naast natuurlijk je wakeboard en boots, een van de belangrijkste onderdelen van je wakeboarduitrusting. Met een goede wetsuit kun je de lengte van je wakeboardseizoen en wakeboardsessies uitbreiden omdat je eerder het water op kan, en langer door kunt gaan, de wetsuit houdt je lichaam goed op temperatuur. Het is dus erg belangrijk dat je goed voor je wetsuit zorgt en het is ook nog eens fijn voor je portemonnee omdat je de levensduur aanzienlijk kan verlengen als je je wetsuit goed verzorgt. WakeboardOnline geeft je zeven tips voor het onderhoud van je wetsuit.

 

 1. Wees voorzichtig met aan- en uittrekken

  Een wetsuit hoort goed aan te sluiten op je lichaam maar kan daarom soms wel wat lastig zijn met aantrekken. Ga niet uit alle macht aan de wetsuit trekken, dat zet veel spanning op de naden en let ook even op waar je precies trekt. Doe dit zo dicht mogelijk bij het stuk waar het op dat moment ‘vast’ zit. Let ook op met (lange) nagels die kunnen de wetsuit beschadigen.

 2. Spoel hem uit

  Je wetsuit gebruik je niet in kraanwater, dus reken maar dat je nare geurtjes gaat krijgen als je je wetsuit na gebruik niet uitspoelt. Gebruik in zout water zorgt nog voor een extra issue en dat is dat het neopreen erg snel uitdroogt waardoor de wetsuit zijn flexibiliteit kan verliezen. Heb je de luxe dat je na een sessie onder een warme douche kan gaan staan met je wetsuit doe dat dan, maar spoel hem in ieder geval altijd na met koud water, en doe dat bij voorkeur binnenstebuiten.

 3. Hang hem goed op

  Hang je wetsuit op om te drogen, en laat hem niet opgepropt in een tas of hoek liggen. Het beste is om de wetsuit binnenstebuiten aan een dikke kledinghanger op te hangen met alle ritsen open op een plek waar deze goed kan uitdruipen. Let ook op dat je wetsuit nergens grote vouwen of kreukels heeft als hij hangt. Hang je de wetsuit voor een langere tijd weg, hang hem dan niet binnenstebuiten op.

 4. Pas op met klittenband

  De meeste wetsuits zijn voorzien van klittenband, bijvoorbeeld in de nek om de flap goed vast te kunnen maken maar soms ook bij de enkels en op de rug. Probeer te voorkomen dat dit klittenband in contact komt met de binnenkant van je wetsuit want dat gaat pluizen. Bij de luxere wetsuits heb je zogenaamde ‘lining savers’ waar je de nekflap kan vastmaken, maar heb je die niet dan zul je wat voorzichtiger moeten zijn.

 5. Laat hem niet in de zon liggen

  Hang een wetsuit nooit in de zon te drogen dat vervaagt niet alleen de kleur maar zorgt ook voor uitdroging van het materiaal en dat kan weer scheurtjes veroorzaken. Natuurlijk kun je de wetsuit wel gewoon gebruiken in zonlicht, maar hoe minder zon de wetsuit ziet hoe beter dus heb je even een break hang de wetsuit dan in de schaduw of ga zelf in de schaduw zitten als je hem aanhoudt. Pas ook op met het gebruik van spuitbussen in de buurt van de wetsuit (zonnebrand, deo).

 6. Repareer kleine beschadigingen voor ze groter worden

  Vooral bij de meer extreme watersporten zit een ongelukje en dus schade in een klein hoekje. Maar bij wetsuits zijn ook vaak vingernagels een oorzaak van beschadigingen. Merk je op dat je wetsuit ergens een scheurtje of gaatje heeft dan hoeft dat niet perse een probleem te zijn. Er zijn speciale reparatiekits te krijgen waarmee je kleine beschadigingen goed kan repareren.

 7. Was hem af en toe extra uit

  Het is natuurlijk fijn dat je voor je sessie nog snel even wat energie tot je kan nemen in de vorm van een bakkie koffie of een blikje . Wat minder fijn is dat je vervolgens op het water wel eens de drang kan krijgen om je blaas te legen. En laten we elkaar geen mietje noemen: iedereen die regelmatig op het water te vinden is heeft dat wel eens gedaan als het net even niet uitkwam of er geen wc in de buurt is. Nare geurtjes die hierdoor, of door andere redenen onstaan zijn kun je vaak prima weg krijgen door de wetsuit te wassen met een speciale wetsuit shampoo.

Heb je vragen over onderhoud of aanschaf van een wetsuit? Neem dan contact met ons op!