Wakeboard boots kopen, waar moet je op letten?

geplaatst in: Algemeen, Producten | 0

Wil jij wakeboard boots kopen? Dan zijn er een hoop dingen waar je rekening mee moet houden. Belangrijkste is natuurlijk je budget, maar er zijn nog een heleboel andere factoren die meespelen in het maken van keuze. Niet elk type boots is namelijk zomaar geschikt voor je het soort wakeboarden dat je wil gaan doen. Doe je het achter de boot dan moet je met andere dingen rekening houden dan wanneer je achter de kabelbaan wakeboardt, en zo zijn er nog een aantal overwegingen die je zult moeten meenemen in je keuze. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje. Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van wakeboard boots.

Model

Open toe of closed toe
Een belangrijke keuze om te maken bij de boots is welk model je het liefste wil hebben, of het beste bij je past natuurlijk. Hier hebben we een aparte blogpost over geschreven die je hier kunt lezen.

Sluiting

Klittenband of veters
klittenband sluitingSluiting van de boots komt in twee soorten: veters en klittenband (en een aantal hybride vormen). Veters worden het meest gebruikt omdat je deze vaak een stuk strakker aan kan trekken dan klittenband. Daarmee zorg je ervoor dat de boots beter aansluiten op je voet en je dus ook een betere controle hebt. Met klittenband heb je dat voordeel niet, maar het trekt wel een stuk eenvoudiger en sneller aan dan veters. Erg handig als je veel in en uit de boots moet of de set deelt met anderen. Ook een nadeel van klittenband: als de straps versleten zijn zijn deze vaak lastig na te bestellen omdat ze erg modelspecifiek zijn, gebroken veters zijn eenvoudiger te vervangen.

Liner

Vast of los
removable linerDe liner van de boot is de binnenschoen. Er zijn boots die een losse liner hebben zoals de Slingshot Shredtown of de CWB Prizm en die je dus aan kan houden als je uit de binding stapt. Je loopt hiermee dan dus eigenlijk op je binnenschoen rond, maar deze zijn wel voorzien van een stevige zool. Moet je regelmatig een stuk lopen (achterin de wakeboardbaan gevallen) en vind je dat niet prettig op blote voeten, of heb je graag wat aan je voeten tegen de kou, dan zijn boots met losse liners een goede keus. High-end boots hebben daarnaast vaak nog de mogelijkheid (ook bij vaste liners) om de liners te heatmolden. De liners kunnen dan worden verhit waarna ze heel goed naar je voet gaan zitten.

Flex

Stijf of flexibel
Er kunnen grote verschillen zitten in de stijfheid of ‘flex’ van wakeboardboots. Open Toe boots zijn vaak een stuk minder stijf dan closed toe boots. Het voordeel van een stijve boot is de goede steun voor je enkel en een snellere reactie op je bewegingen. Met wat zachtere boots is het fijner om grabs te ‘poken’ en op obstakels te pressen. Ook trekken boots met meer flex vaak wat makkelijker aan omdat ze meer meegeven. Natuurlijk zorgen de merken voor genoeg variatie in flex, zo zijn er erg stevige open toe boots, maar ook erg flexibele closed toe boots.

System

hyperlite systemSinds Hyperlite in 2011 de System technologie gelanceerd heeft, waarbij boots en binding losse elementen zijn zoals bij snowboarden, heeft dit erg aan populariteit gewonnen onder met name de kabelwakeboarders. Omdat je boot niet vast zit aan de baseplate heb je een beter boardgevoel hebt met veel snellere respons. Op de obstacles kun je erg goed pressen en poken met dit systeem. In 2016 heeft Jobe het EVO systeem gelanceerd waarbij boot en binding ook los zijn. Omdat beide systemen niet erg makkelijk aan te trekken zijn als je in het water ligt is het niet erg handig om ze te gebruiken als je achter een boot wakeboardt.

Advies nodig?

Duizelt het je een beetje na het lezen van bovenstaande termen? Geen nood, wij zijn er om je te helpen! Stuur ons een mailtje op [email protected] en wij helpen je bij de keuze voor best passende wakeboardboots.