Wat is Hydrofoilen? Alles over deze nieuwe watersport

geplaatst in: Algemeen, Producten, WakeboardOnline | 0

Een hydrofoil is een constructie met een vleugel, vin en mast die een object door het maken van vaart boven het water kan tillen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij boten en vliegtuigen. De term hydrofoilen wordt nu ook gebruikt om een nieuwe watersport te beschrijven waarbij een board gemonteerd is op een vleugelconstructie die het board boven het water uit kan tillen. Je hebt hierdoor het gevoel alsof je boven het water zweeft.

Wat heb ik nodig om te hydrofoilen?

Een standaard hydrofoil set bestaat in ieder geval uit een constructie met vleugel, vin en mast. Hierop wordt een board gemonteerd waar je op kunt staan. Dit kun je eventueel uitbreiden met een set boots of een rubberen mat voor grip en een surfgevoel. Daarnaast heb je iets nodig dat je voort kan trekken in het water, dat kan een boot zijn met een touw en handle, maar ook een kite of zelfs een waterskibaan. Je hebt in ieder geval een minimale snelheid van 15 kilometer per uur nodig om uit het water gelift te kunnen worden. Bekijk hier een filmpje over hydrofoilen.

Waar kan ik hydrofoilen?

In principe kun je overal waar water is hydrofoilen. Je hebt vanwege de constructie onder het board wel een minimale diepte nodig van anderhalve meter. En natuurlijk moet het ook mogelijk zijn om je te laten voorttrekken met iets.

Is hydrofoilen moeilijk?

Als je al wat boardgevoel hebt door bijvoorbeeld wakesurfen of kitesurfen is hydrofoilen niet heel erg moelijk om te leren. Je moet eerst leren opstaan, en dan het board op snelheid brengen. Vervolgens is het zaak om met de druk op je voeten te spelen om het board omhoog te brengen en moet je de goede balans vinden om te blijven staan.

Is hydrofoilen gevaarlijk?

Je staat bij hydrofoilen hoger dan bij bijvoorbeeld surfen of wakeboarden. Hierdoor val je ook harder als je een crash maakt, hou hier dus rekening mee bij je aankleding. Een (impact) vest is natuurlijk een must, maar denk ook aan een helm (met oorbescherming) en een wetsuit is ook geen overbodige luxe.

Wat kost een hydrofoil set?

Een goede en complete hydrofoil set heb je niet onder de 1000,-. De meeste kwalitatieve sets beginnen bij de 1300,-. Voordeel is wel dat een hydrofoil set is opgebouwd uit losse elementen. Als er dus iets vervangen moet worden ben je niet opnieuw het volledige aankoopbedrag kwijt.

Waar kan ik een hydrofoil set kopen?

Wakefoil is een van de betere hydrofoilsystemen op de markt en komt uit de koker van Liquid Force, die jarenlange ervaring heeft in de watersport. De producten van Wakefoil zijn bedoeld voor gebruik achter een boot en zijn nu verkrijgbaar bij WakeboardOnline. Op verzoek kunnen wij ook de hydrofoil voor kite van Slingshot leveren. Meer weten over hydrofoilen of de producten die hiervoor nodig zijn? Neem dan contact met ons op!