De voordelen van een groter wakeboard

geplaatst in: Algemeen, Producten, WakeboardOnline | 0

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker op de baan en achter de boot: bovengemiddeld grote wakeboards. De populariteit van deze wakeboards is in korte tijd erg gegroeid. Tijd om eens op een rijtje te zetten wat nu eigenlijk de voordelen zijn van een groter board.

Laten we eerst eens definieren wat een ‘groot’ wakeboard precies is. Een wakeboard kiezen doe je vooral op basis van je gewicht en in iets mindere mate je lengte. Het gaat er vooral om dat een board voldoende draagkracht heeft om je zonder teveel moeite door het water te trekken. En voor draagkracht is oppervlakte, en dus lengte nodig. Hiervoor zijn standaard maattabellen gemaakt die je helpen bij het bepalen van de maat. Maar we zeggen er wel altijd bij: het komt niet op een centimetertje. Een groot wakeboard houdt dan ook in: een wakeboard die fors groter is dan je eigenlijk normaal gesproken zou kiezen.

De trend is gestart doordat steeds meer pro-riders groot gingen varen, en toen een aantal merken wakeboards (fors) groter dan 145 centimeter in het assortiment ging opnemen was ook de interesse bij de ‘massa’ gewekt. Sindsdien heeft eigenlijk elk zichzelf respecterend merk wel een board dat zich als groot laat aanmerken in de collectie. De meest bekende modellen zijn echter de Slingshot Nomad en de Liquid Force Eclipse. Maar wat was nu de reden voor pro-boarders om een groter board te kiezen? Hieronder vindt je de belangrijkste redenen.

Zachtere landingen

Door het grotere oppervlak van het wakeboard zijn de landingen die je maakt na een grote sprong een stuk zachter dan met een kleiner wakeboard. Vooral voor je knieƫn is dat erg fijn maar ook je rug zal je dankbaar zijn.

Meer stabiliteit

Met een langer board heb je meer stabiliteit op het water. Je zult merken dat het boarden een stuk minder ‘wiebelig’ wordt. Ook dit komt door het grotere oppervlak waardoor je makkelijker door het water glijdt.

Minder vermoeiend

Des te groter het oppervlak van een wakeboard des te minder hard zul je hoeven te werken om lekker te blijven staan. Vooral bij lange(re) sessies kan het daarom erg lekker zijn om een wat langer wakeboard te varen. Je armen worden minder snel moe en ook de rest van je lichaam zal het makkelijker hebben.

Meer pop

Omdat je bij de tip en tail wat meer ruimte hebt zul je makkelijker en hoger kunnen poppen. Zeker met de woodcore wakeboards heb je echt een lekkere snap waardoor je makkelijker omhoog komt. Wakeboard je niet achter de kabel maar achter een boot dan zul je merken dat je afzet vanaf de wake beter is.

Meer flex

Een langer wakeboard buigt meer dan een korter wakeboard. Natuurlijk speelt ook het materiaal een rol, maar lengte is zeker een belangrijke factor. Vooral op de obstacles is deze extra flex erg fijn.

Beter pressen

Het grotere oppervlak zorgt er ook voor dat je meer ruimte naast je bindingen overhoud. Je hebt dus meer tip en tail om op te pressen en meer draagvlak om je gewicht op te zetten bij het pressen. Hierdoor zien je presses er nog stijlvoller uit!

Meer controle

Met een langer board heb je betere controle, zeker als je hem combineert met dichte boots. Het is daarom makkelijker om nieuwe tricks te leren op langer wakeboard.

Nadelen

Natuurlijk is het niet alles goud wat er blinkt. Er zitten ook wat nadelen aan het rijden met een groter board:

  • Flips en spinnen is moeilijker
  • Moeilijker te grabben
  • Langzamer wisselen van kant
  • Zwaarder in de lucht

Ons advies

Ondanks alle voordelen die er aan een groter wakeboard zitten raden wij je toch aan met een ‘reguliere’ maat te beginnen. Zodra je meer uren gaat maken en in de gelegenheid bent geweest om eens wat uit te proberen, bijvoorbeeld op een testdag, zul je je eigen voorkeuren gaan ontwikkelen. Je kunt dan bepalen of een groter wakeboard beter bij je stijl past dan een normale maat. Twijfel je over een maat of aankoop? Wij staan altijd voor je klaar met advies!

Suggesties

Op zoek naar een groot wakeboard? Onderstaand onze suggesties van de 2019 collectie!