Bezoekersvraag: Hoe te beginnen met wakeboarden

geplaatst in: Algemeen, Tutorials | 0

Wakeboard StartVia de Wakeboardblog twitter kwam bij ons de volgende vraag binnen: “Ik wil beginnen met wakeboarden en later misschien wedstrijden rijden. Any tips?”. Een vraag waar misschien meerdere wakeboarders (to be) mee mee worstelen. Vandaar dat wij hier een poging zullen doen deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Lees hier het antwoord. Zelf een vraag over wakeboarden stellen? Dat kan dus via Twitter, maar ook via de mail of het contactformulier. Als wij de vraag zelf niet kunnen beantwoorden weten wij altijd wel mensen te vinden die dit wel kunnen dus kom maar op met die questiones!

Hoe te beginnen met wakeboarden

Wakeboarden is in Nederland op meerdere manieren mogelijk, traditioneel gebeurt wakeboarden vooral achter een boot, maar ook het wakeboarden bij kabelbanen is sterk in opkomst. Hier wordt je net als een skisleeplift voortgetrokken door een kabel die je een meertje of plas rondtrekt. Beide mogelijkheden hebben hun eigen voor- en nadelen, en ook hun eigen wedstrijden en kampioenschappen. De basis van het opstaan en sturen is echter gelijk dus voor een starter maakt dit niet heel veel verschil.

 

Om erachter te komen wat het meest geschikt is voor jou moet je dit gewoon een keer proberen. De meeste wakeboarscholen en kabelbanen hebben regelmatig aanbiedingen voor starters, of evenementen waarbij je het wakeboarden kunt uitproberen. Kijk voor de locaties eens op ons overzicht van kabelbanen en wakeboardscholen.

 

Ben je eenmaal aan het wakeboarden geslagen dan is het zaak om uren te maken en tricks te leren. Dit kun je het beste doen door een abonnement af te sluiten bij de locatie waar je wakeboard en je aan te sluiten bij een watersportvereniging, hier zijn genoeg mogelijkheden voor bij de diverse wakeboardlocaties. Onder begeleiding kun je je basis van het wakeboarden dan steeds verder uitbouwen. Dit kan bijvoorbeeld ook door regelmatig clinics te bezoeken, waarbij je onder begeleiding van pro-boarders tricks kan leren, check voor clinics onze agenda.

 

De eerste tricks die je leert zullen waarschijnlijk kleine sprongetjes (bunny hop) en een sprong met 180 graden draai zijn (180). Dit kun je steeds verder uitbouwen tot je toe bent aan airtricks zoals backrolls en raleys.  Ook obstakels zoals schansen en sliders kun je gaan proberen zodra je je wakeboard goed onder controle hebt (en voorzien bent van bescherming zoals een helm).

 

Wil je wedstrijden gaan rijden dan is het zaak om eerst wat ervaring op te doen bij bijvoorbeeld competities van je club. Hier krijg je een beetje een idee hoe wedstrijden werken en waar tijdens wedstrijden op gelet wordt door de jury. Als je mee wil doen aan (inter)nationale wedstrijden is het zaak je aan te melden bij de bond, de NWWB.Op hun website kun je hierover alle informatie vinden.

Geef een reactie